Mononatriumglutamaat

31 januari, 2019


Het is al lang geen nieuws meer dat E-nummers slecht voor je gezondheid zijn.
Maar wat we soms vergeten is dat er ook natuurlijke E-nummers zijn. E162 is bijvoorbeeld heel gewoon bietensap. E300 is vitamine C, E101 is vitamine B2 en E601, caroteen, is onder andere afkomstig van wortels, dus hoe slecht kan dat zijn?

Nou, hier toch een nummer om liever te mijden: E621.
E621 wordt ook wel MSG genoemd (mononatriumglutamaat) en is een synthetische smaakversterker waar je erg je best voor moet doen, wil je hem niet tegenkomen in de pakjes en zakjes uit de supermarkt.
De G uit MSG, glutamaat, heeft een bijzondere hartig-zoute smaak, ook wel de vijfde smaak naast zout, zoet, zuur en bitter: umami. Umami is de Japanse bewoording voor ‘verrukkelijk’.

Helaas is het voor onze gezondheid een stuk minder verrukkelijk. MSG heeft enkele nare bijwerkingen.
Er wordt vaak een link gelegd tussen obesitas en MSG. Het stofje remt namelijk je vermogen je calorische inname te kunnen reguleren. Die zak paprikachips moet op. Herkenbaar? Die zak paprikachips zit dan ook vol MSG.

Bijwerkingen die ook in verband gebracht worden met MSG zijn onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, een verstoorde hormoonhuishouding, type 2 diabetes en neurologische stoornissen als ADD en autisme .

MSG of E621 heeft naast de vele bijwerkingen jammer genoeg ook behoorlijk wat ‘verdoezelnamen’ waaronder het in de Oosterse keuken veelgebruikte Ve-tsin. Zo vind je op veel etiketten namen als: natriumcaseinaat, maissiroop, gelatine, gistextract, monokaliumglutamaat of calciumcaseinaat. Bij ‘natuurlijke aroma’s’ mag je gerust vraagtekens zetten, want deze zo ‘natuurlijke’ aroma’s zijn gecreëerd door mensen met witte jassen.

E621 helemaal mijden is nog niet zo simpel. Je gaat zo nu en dan uit eten en je kunt nu eenmaal niet bij ieder restaurant in de keuken kijken.
Maar probeer zo puur en vers mogelijk voedsel te eten. Koken zonder pakjes en zakjes beperkt de hoeveelheid E-nummers. En als de basis van je voedingspatroon gezond, puur en vers is, kan af en toe een afhaalmaaltijd bij de Chinees geen kwaad.

Deel dit bericht